Što će biti s gradskom televizijom koja je svoje mjesto na medijskom nebu našla potkraj 2008. godine - pitanje je koje ovih dana golica maštu svekolike velikogoričke javnosti.
A jel? Prvi glas o mojoj mašti.Iako je bila najavljivana kao neovisna televizija sviju građana Velike Gorice, nekako se u javnosti činilo kako je i ovaj projekt tek vješto smišljena politička igra koja je pred lokalne izbore trebala osigurati poene tadašnjoj gradskoj upravi na čelu s Toninom Piculom (zbog čega je u javnosti prozvana „Piculinom televizijom“, op.a).
Netočno. Piše u tekstu koji je u prilogu, a napisao ga je jedan od suvlasnika, a ne preziva se Picual. Nije tajna kako je tadašnji gorički gradonačelnik često javno prozivao goričke medije zbog „sustavne negativne kampanje prema njemu“.
I ne samo Picula, nego i mnogi građani. U goričke medije se ovdje ubrajaju RVG reporter i GT – dvoje novine koje i danas omalovažavaju Turopolje.Pokretanje novog medija, i to ni manje ni više nego lokalne televizije, bio je očit znak kako je došlo vrijeme da se Picula obračuna s nepodobnim medijima i to po principu „oko za oko, zub za zub“.
Pokretanje novog medija je nužno. Bilo je onda, a i danas je nasušna potreba. Nepodobni mediji su ostali, postali su još bljutaviji..Vlasnički kolač podijelilo je šest suvlasnika, među kojima je najveći dio vlasničkog udjela imala zagrebačka odvjetnica Danijela Dasović - i to 33,43 posto. Grad Velika Gorica u projekt je ušao s 23,26 posto vlasništva, slijede gradsko poduzeće VG vodoopskrba sa 20,06, Tojer komunikacije s 16,67, te Radivoje Jovičić i Plemenita općina turopoljska, koji su imali jednak udjel u vlasništvu - svaki po 3, 29 posto udjela.
Gle, sve se zna, (konačno) i meni bez rezerve "zaista TVG sliči" (hihihih, moš mislit) na „Piculinu TV“.
Istina, ne znam po čemu, ali sve gore piše.Prve dvije godine ionako se ne može razmišljati o zaradi, već samo o troškovima i svima nam je
bilo jasno da se uložena sredstva ne mogu vratiti odmah - kaže jedan od suvlasnika, Franjo Kos ispred POT-a.
Pametan čovjek, pa to je jasno kao dan. Ali ne i ovoj potpisanoj glavnoj urednici informativnog programa. ........i
Franjo Kos ispred POT-a koji dodaje kako blokadom računa od strane Grada jasno poručuju da navedenu televiziju žele ugasiti. Prema Kosovom mišljenju, kriva je i prošla, ali i trenutna Gradska uprava - Piculina jer nije do kraja provela i riješila potrebnu papirologiju, te Barišićeva koja se nekorektno odnosi prema ostalim suosnivačima.
Točno. Opet, pametan čovjek. –Koja je sudbina Televizije Velika Gorica i koji su budući scenariji, pitanje je za upravu koja bi trebala predložiti modele. Ovisno o tome Grad će se opredijeliti i odlučiti o svom vlasničkom udjelu - istaknuo je gradonačelnik Dražen Barišić.
Jedva čekam da se Grad opredijeli i odluči. Nekak se ne mogu oteti dojmu da će sve završiti (kak bi vjerojatno citirao kolega privremeno nedostupan – dobola) Na istoku stare priče, na zapadu ništa novo.Naime, iz suvlasništva još nitko nije izašao, ponudio ili prodao svoj udio u vlasništvu, pa cijela priča već neko vrijeme „cupka“ u mjestu.
Kome bi se i kaj prodalo? Kakva glupa rečenica.Cilj s kojim sam ušao u vlasnički odnos na televiziji bio je isključivo promocija tradicijskih vrijednosti Turopolja, no, kada sam shvatio da se tome ne pridaje mnogo pažnje, tu je moj interes stao- objašnjava Jovičić.
S istim ciljem i željom za popularizacijom Turopolja u projekt su se upustili članovi Plemenite općine turopoljske. – Htjeli smo jedno fer medijsko izvještavanje - kaže župan Kos koji smatra kako nitko nema pravo prigovarati ili prozivati plemenitaše za uložena sredstva. – Uložili smo mnogo, ali uložili smo mi pojedinci iz vlastita džepa jer smo mislili da ulažemo u bolju budućnost.
Na tome nam nitko nema pravo prigovoriti – kaže Kos.
Nemam kaj dodati. I ja sam to očekivala od TVG.Ostalo pročitajte na:
http://www.rvg.hr/uploads/download/reporter/Reporter%20277.pdf (ako imate živaca)
Što kaže župan POT-a citirano je, a što kaže gospodin Jovičić:
I današnja vizija: TVG - Televizija Velika Gorica
Nastavak na tekst u Ljetopisu Velike Gorice 2008 „TVG - Nova medijska kuća“
(O oformljivanju Televizije Velika Gorica), autor Radivoje Jovičić ;
TVG - Televizija Velika Gorica nije uspjela niti u trećem pokušaju oformljivanja (žao mi je što to moram reći) .
Mada je činjenica da je u trećem pokušaju došlo do administrativnog oformljivanja Televizije i do izlaska programa u javnost, možemo samo reći da je projekt TVG u ovoj roli znatno dalje dogurao od prethodna dva pokušaja.
Do one primarne uloge zbog koje je Televizija oformljena, nije uopće došlo.
Pokazatelji :
-
TVG je projekt lokalne, zavičajne televizije a nikada nije zaživjela njena uloga kao informativnog centra za svoje građane jer vrstu prijenosa odaslanog programa do kućnih televizora većina turopoljskih građana nije imala, odnosno nije se dočekao digitalni način prijenosa signala, koji će u Centralnoj Hrvatskoj tek krajem ove 2010. godine stupiti u primjenu.
- TVG nikada nije uspjela angažirati proizvođače programa koji su iz redova turopoljskog sjedilačkog stanovništva, jer su domaći ljudi dobro upoznati kolika je snaga i beskrupuloznost konkurentske privatne medijske kuće. Oni bi prihvatili učestvovanje tek ako bi prethodno opstanak na medijskoj sceni trajao nekoliko godina i kada bi TVG stekla način gledanosti na svim televizorima u Turopoljskom medijskom bazenu.
Osoblje koje mahom nije bilo iz Turopolja je plasiralo program kojega po koloritu stanovništvo nije doživljavalo domaćim. Tako Turopoljci želeći gledati svoja kulturno umjetnička društva i ansamble imaju dvije lokalne televizije od čega na TVG-u mogu od sredine 2009 gledati crnačku (afro) glazbu a na TVT (Turopoljska televizija) gledati hrvatski glazbeni kič koji je po kvaliteti teksta i razgolićenosti izvođača pandan „turbo-folka“ sa istoka. Dočim izvođači kao Lidija Bajuk, Mojmir Novković, te i domaći Buševčani i FA Turopolje i slični u Turopolju jednostavno ne mogu doći do izražaja.
- Da je neka televizija uspjela, najbolji povratni znak je da se na njoj žele reklamirati domaći privrednici a do faze komercijalnog djelovanja TVG -a uopće nije došlo. Opće ismijavanje i burleska Velikogoričkih desničara, koji su se međusobno pothranjivali u maštovitosti, obilato prenošeni kroz konkurentsku medijsku kuću RVG, stvorili su neprihvatljivo ozračje za bilo čiju promociju reklamom na TVG -u.
- Najgore od svega je što TVG nije stigla do faze kada postane medij kroz koji stvaraoci, intelektualci komuniciraju sa konzumentima svoga intelektualnog rada, a to je ono što može Turopolje uzdići na višu razinu. Slobodno misleći ljudi Turopolja nisu uspjeli kroz TVG ostvariti interakciju sa javnošću. Komercijalnim rječnikom rečeno nije im omogućeno da doture svoju robu do kupca. Tu
dolazimo do činjenice da oformljivanje TVG -a nije bio hir ili dobra volja Gradonačelnika Tonina Picule nego moralna obveza Gradske vlasti prema slobodnom protoku informacija za 80 000 svojih građana. U svakoj od četiri navedene grupe je vidljivo da je TVG bila ometana u razvoju od strane konkurentske medijske kuće RVG -a koja je razvila monopol u Turopolju. U kolikoj je mjeri konkurencija prerastala iz poštene ambicije u aktivno ometanje oformljivanja druge medijske kuće, mislim da bi se trebala pozabaviti državna institucija za konkurenciju i slobodu medija.
Problem je što u postojećoj medijskoj kući RVG -u, prolaz prema javnosti ima samo desno politički orijentirano javno djelovanje a
kreativni rad slobodno mislećih intelektualaca može otići u javnost samo reduciran i uklopljen u negativni kontekst. Ako građani poznaju nekog kreativnog mještanina a u zadnje vrijeme ništa se ne čuju o njemu, trebaju provjeriti je li bolestan ili se možda kao politički neposlušnik upravo nalazi na peglanju na vruću paru kod „slobodnih“ Velikogoričkih medija, pa ga utješite ili samo sačekajte, ubrzo će on opet biti promoviran i izaći u RVG -u kao „fini rodoljub i vjernik“.
Televizija Velika Gorica nije uspjela po treći puta i treba krenuti iz početka u borbu za medijski prostor a ja predlažem, da sa skromnim sredstvima, to ipak budu zavičajne novine, kao temelj buduće medijske kuće koja bi se razvojem svojega info deska, vremenom širila i na radijsko - televizijski medij.Na kraju prvog teksta u Ljetopisu VG 08. sam
prenio tradicijsku Turopoljsku božićnu zdravicu sa prizivanjem božjeg blagoslova na ovo medijsko novorođenče, koju je izgovorio Franjo pl. Kos, Župan Plemenite Opčine Turopoljske ali evo vidimo da nije pomoglo. Cijenjeni Turopoljci, slaba vam je borbenost, jer da su se turopoljskim djedovima prizivi ovako lako jalovili ne bi Turopoljaca danas niti bilo !Naglašavam da mi je ovo prvi tekst kojeg pišem nakon mojega prošlogodišnjeg kreiranja iz pozicije Lukavec -grada, jer od tada nemam što lijepoga za napisati.
Radivoje Jovičić ; 04. 03. 2010
U prilogu na početku (klik na 2 slike) pročitajte iz Ljetopisa VG 08. prvi nastavak „Nova medijska kuća, TVG“ , a ovaj drugi tekst nisam niti ponudio Ljetopisu VG 2009., doživljavajući ga pozitivističkim pa nisam želio da ga natovarim lošim slutnjama.