Koliko se ja u to kužim (a svojedobno sam sa frendovima radio video-rezanje materijala nekih svadbi i inih događanja), ovo sve je vrlo površna opcija koja sigurno ne daje zadovoljavajuće rezultate, barem ne ako želiš da to bude izvedeno onako kako Bog zapovijeda.
Video-kartice (schnitt-stelle) za konverziju, rezanje i uređivanje tih stvari, sa efektima (ili bez njih) i menijima (ili bez njih), te zadržavanjem kvalitete snimke i podešavanjem bitnih stvari - košta malo više od 7 dolara (dobra i sto puta više od te smiješne cifre - "koliko para, toliko muzike!"), i zahtijeva i jako računalo, gdje snaga procesora i količina memorije nemaju gornjih granica (ali imaju donju, a letvica za istu je postavljena dosta visoko!), kao i potreba jako brzog HDD-a - to sve predstavlja osnovu bez koje jednostavno - ne ide!
Konverzija video-materijala je jedan od najzahtjevnijih zadataka koje možeš postaviti pred računalo, stoga su i zahtjevi za obavljanje takvih stvari maksimalni (probaj samo neki *.flv video od 20-30 Mb veličine sa Youtubea prekonvertirati, npr., u MPEG4 format, da vidiš kako računalo radi sa 100% kapaciteta, toliko da se ni miš maltene ne miče, a kamoli nešto drugo!...).
A to sve pak podrazumijeva i opremu koja nije baš bezazleni trošak. Ja - koji baš i nisam potpuni laik za to - takvu opremu nemam, a nemam je ni u planu nabavljati, jer znam što bi to značilo kao cjelina glede troškova; koštalo bi me puno, puno više negoli da tih 30-ak sati VHS-a dam nekome da mi to digitalizira i prebaci na DVD (po cijeni 20-30 kuna po sati snimke).
Istina, ostala bi mi kvalitetna aparatura, no kako se nemam namjeru baviti sa time osim vlastitim jednokratnim potrebama - to bi mi bio nepotreban trošak i "bačena lova".
Moj savjet: daj nekome u nekom video-studiju da ti to sirovo prebaci na DVD (digitalizira); a onda kada imaš na DVD-u - skidaj pomalo sa DVD-a na hard (disk po disk, na particiju na kojoj je samo to i da ima barem 40-50 Gb prostora, pa kada dovršiš jedan disk snimi ga na DVD i to je to, uči na pgreškama) i zafrkavaj se sa montažom...
Adobe Premiere (ili neki manje zahtjevan program po znanju rada) i taj sirovi digitalizirani materijal posloži za snimanje na neki novi DVD, ali sa menijima, efektima, titlovima, natpisima itd itd... (takvo uređivanje snimljenog materijala košta duplo više negoli čista digitalizacija, pa tu možeš najviše uštedjeti ako već hoćeš biti sam-svoj-majstor).