Ja sam mislio da je rat zaobišao turopolje (osim samog preokreta.)
A,bome ni.
Ostatki ustaške snage ("križari") partizanski su delovali na brege još i 1946. (Lovro Panižić,i negova grupa,,vubili su ga negde pri Gladovcu a žnem je sudeluval i kravarski pop Genc kaj je dobil 16 let robije.Zanimlivo da je navek v igre nekakov pop...),tu negde je rešena i grupa od Kostenjaka ze Strmca a tek 1950.,jel su se kesneše aktiverali,grupa Ferderber na Posavine.
Bilo je tu krvi do kolena,pogotovo da su došli 1942./43. Čerkezi kaj su cela sela popalili i povesili ljudi i ljudi bez razloga i suda.Vglavnom,nisu ni jeni ni drugi delali nikaj kaj nisu i prije samo kaj su se na kraju i posle rata prilike premenile.
Bil je jen ustaški agent z Male Mleke kaj se omuznul v Austriju ali je posle rata negda pod nerazjašnenemi okolnosti opal z trejtega kata...
Nisu partizani ostajali dužni ni svojem ni tuđem ni za vreme rata ni posle;onem kaj su nijove v selu prepovedali,one kaj su krali oružje kaj je išlo "v šumu" ni onem kaj su kontra nje delali.
Znam jen slučaj z Korduna,nis bil al sem čul z prve ruke,da su partizani strelili jenoga svega zato kaj je babe siže češel fkral.I za to se dobivalo metak.
Preskočil sem ustaški koncentracijski logor na Gorice...
I Cigane i Židove v Turoplu kaj je je skoro nestalo...
Preporučam knigu,ovo sem moral prečitati radi teme o erodromu Kurilovec,"Velika Gorica u NOB-u".
600 str. bruto,jako temeljita,jako "crvena" ali se da videti kaj se događalo tu
do 1945.-to je pol knige.Druga polovica su kojekakove organizacije KPJ/H v ratu i posle.Ono kaj tam nemo našli je ovo kaj nas tu zanima;kaj je bilo posle "pada" Gorice.Ulaz NOV-a v Goricu je opisan most z jenum rečenicum,neodređeno,;kad su repovi okupatora na jednom kraju izlazili na drugom su prethodnice partizanov ulazile.Isto opčenito;jakše su se borbe vodile na linije nekakove ko obrane Zagreba,Mlaka-Odra,oni kaj su čuvali Savski most su pobegli "poslije dva šamara" i onda se malo više bavi z osvajanjem radijo stanice v Zagrebu i z tem da je Posavski odred Turopoljsko-posavskoga odreda (?) prvi zašel v Zagreb.
Negda sem prije čul da su se ljudi znali spominati da su negde na Brege bile potučene po ratu nekakove opatice- da i de neznam.Nisu se puno o tem spominali.
Samo znam z iskustva jeno;niš,il skoro niš,se ne događa slučajno.Treba bi pogledati z obadve strane a ne samo z jene.Nekak mi se čini da bi se most dosta toga našlo o poratnomu vremenu v cirkvene kniga.