Kanalizacija Dolnega Turopola je zajdni put konkretno spominana na kraju HDZeovoga mandata i neslavno je prešla.Ne sečam se točno ali najvekši je problem bil da je kolektor il prečistač trebal biti negde v Mraclinu a odvodnja od nega z otprtem kanalom. Bila je seljačka buna za teru je HDZ optužil dežurne krivce,mandat je završil tak da su spušili izbore radi "Kak zatuči proračun v 5 km2 a Leva koalicija ni nastavila ni napravila niš po tem pitajnu.I nigdo se ni niš bunil.Znakovito...
Da, i kaj sad? Kakva je situacija sada, jer HDZ i Barišić su dobili izbore na tu kanalizaciju Donjeg Turopolja, obzirom je ogroman broj glasača tih sela izabrao njega - on je barem spominjao i te probleme, kao i Šuker, ostali nisu znali izaći iz centra Velike Gorice...
Neka me se ne shvati krivo, ali i mene, kao i sve ostale stanovnike koji žive izvan Velike Gorice, živo zabole neka stvar i za Goricu, i za sve kaj se radi u njoj! I mi svi plaćamo isti prirez i ista davanja kao i Goričani, i jasno je da popizdimo kada vidimo listu planova i poslova dugu kao moja ruka, a sve "Velika Gorica ulica ova, pa ulica ona...", a nama karu na žaru!
Treba napraviti jedan jedini posel, i to se ne može napraviti deset godina?? Što je pjesnik htio reći??
Želimo da se novac proračuna troši ravnomjerno i na okolna mjesta, jer ako naša lova nije smrdila kada ju je trebalo (i treba) skupljati i imati u kasi, onda neka ne smrdi i kada treba nešto napraviti, pogotovo ako je to krucijalno pitanje elementarne infrastrukture kao što je kanalizacija, i ako je to pitanje puno starije i važnije od mnogih "problema" koji su se pojavili prekjučer, a idu se odmah rješavati... prije će se neka ulica u Velikoj Gorici triput preasfaltirati, negoli kod nas i jednom postaviti asfalt... karikiram, ali se principijelno to odnosi - i istina je!! - i na skoro sve ostale stvari...
Nije Velika Gorica jedino mjesto u Turopolju, mada se na temelju ponašanja najčešće može zaključiti upravo to! I tu nema priča o nekakvoj važnosti... baš me briga što nekom ulicom u Velikoj Gorici prolazi xxx vozila ili ljudi dnevno - ja ne prolazim nikada! Pa me to i ne zanima, i ne želim da se moj novac stalno troši na nekakve "građanske potrebe", kao da mi na selu ne trebamo ništa, a ako i trebamo - sjedi rajo u auto ili na bus i dođi u Goricu, da vidiš kaj je "grad"... mi želimo da je naša Gorica kod mene u selu, u svakom pogledu! Barem infrastrukturnom, drugo i ne želimo, bolje nam je ovako...
Jasno da pritom ne mislim na trgovačke centre, sportske centre i ine centre za ogroman broj korisnika, jer je jasno da ni investitor ne bi to htio jer nema računice (ljudska lijenost i sa njom povezana psihologija su jebene kategorije!!), ali da smo u pravu kada tražimo infrastrukturu - u pravu smo! I to JE važnije do petog asfaltiranja neke ulice u Velikoj Gorici... nek nama da barem jednom, a onda neka opet pet puta asfaltira. Tim više jer Buševec i ostala sela više i ne trebaju osim onoga
ŠTO SU DAVNO TREBALA DOBITI I IMATI, i mislim da je red da konačno to i dođe na red za rješavanje, jer su se Grad, Gradonačelnik, županija i svi velevažni faktori sami obvezali to napraviti, i to već odavno...
Ili netko želi reći - gledano kroz citiranu situaciju - da to i nije moguće?? Boktejebo, gradovi od 15 milijuna ljudi imaju kanalizacije do zadnjeg centimetra, ali u Donjem Turopolju - to maltene nije moguće izvesti... tko tu koga zajebava!!!??
Jedan primjer - ulica (sada županijska cesta) Dolenec u Buševcu:Ljudi naprave cestu o svojem trošku, sami je asfaltiraju svojom lovom, i onda nakon nekog vremena dođe Grad, istu proglasi županijskom cestom, vlasnicima zemljišta ucjenom i prisilom izvlaste pojas zemlje uz tu prometnicu i proknjiže vlasništvo na Grad Veliku Goricu, bez ikakve naknade!! (e to je za Ustavnu tužbu!!), svi troškovi poskupe i uvode se novi (ja sada moram ulagati u elaborat izlaza na županijsku cestu iz svojeg budućeg dvorišta, geometar mora snimati visinske kote te prometnice za Glavni projekt, jer to zahtijevaju "Županijske ceste", a to me dođe nekoliko tisuća kuna, koje ne bih trebao odavno platiti da lijena usporena banda iz Gruntovnice ne drka po dva papira mjesecima i godinama, dok budala čeka u podstanarstvu jer poštuje zakone ove zemlje, za razliku od onih koji se na njih pozivaju samo onda kada me treba guliti.... treba uvesti prijeki sud i kaznenu odgovornost za nerad!!). I onda je netko lud, kada nakon toliko godina bahate indolencije i kriminalnog nastupa netko popizdi, uzme utoku i postrelja gamad koja se olako igra sa tuđim sudbinama i životima, i još traže lovu ispod stola... jedva čekam da me ono kuruzno govno isto pita, ne garantiram da neće facom sletjeti na one mramorne ploče dva kata niže...).