Tvoj je problem što prodaješ spiku i vjeruješ da je "za dom spremni" ista stvar kao i "heil Hitler"...
To nije moj
problem jer je to istina. Tvoj je problem da se držiš nekih argumentacija ko pijan plota i da ih nisi u stanju preispitat. To bi ja nazvao rezistencija na nova saznanja, pa čak i selektivno razmišljanje. Tvoj je problem da ti ne shvaćaš da uopće nije bitno da li je "heil Hitler" postajalo prije Hitlerovog doba ili nije. Bitno je kakvog ono danas ima značenja, kaj ono danas predstavlja i kaj ono danas ljudima predstavlja i na kaj ih navodi. Danas, a ne prije ili nekada.
Činjenica ja da se "za dom spremni" koristilo kod ustaša i to reprezentativno, i ta činjenica je jednom zauvijek taj pozdrav zagadila. Kaj je bilo prije - bilo je. Tu bi se moglo argumentirati isto kao i sa kukastim križem. Taj znak se skoro više nigdje nemre "normalno" koristiti bez sugestije na Hitlera, bez da nema značenja fašizma i podržavanja Hitlera i njegovog načina razmišljanja. Jedino u tom nekom izvornom kontekstu, koji nema i ne smije imati dodirnih točaka sa Hitlerom, jedino u tom kontekstu se to smije koristiti. Tako se i "za dom spremni" smije koristiti kada se opisuje povijest i događanja u povijesti. No kada se danas na stadionu viče "za dom spremni" onda to može imati samo jedno značenje, koje je nedvosmisleno. A svi ovi koji viču taj poklik neka se prije upoznaju sa tim i prestanu živjeti u doba prije ustaša, jer je to doba prošlo.
Ne velim da ovi kaj viču "za dom spremni" loše misle i loše žele, ali to nije ni bitno u tom trenutku. Bitno je kakvu poruku oni šalju svim drugima koji ih slušaju, a ne čuju ih samo oni kaj su u glavama još u doba prije ustaša. Čuje ih u biti cijeli svijet, a svijet zna za ustaše i zna kaj je taj polkik značio i kakva su se nedjela činila sa tim i u ime tog poklika.
Tak da se čovjek nemre praviti da niš ne kuži i glumiti da to ima samo jedno značenje. Jer nema. Puno je bitno ono zadnje značenje koje ostaje cijelom svijetu u svijesti, i koju to poruku stvara. Zato - nemojmo se praviti glupi, ili biti glupi, i
tumačiti sve samo onak kak nama paše, samo da bi mogli delati ono kaj bi mi šteli. To je vrlo ograničeno i nadasve bedasto. I to se nemre akceptirati.
A ti ga dalje tupi i tupi u istom smjeru, ali da to svoje argumentiranje ponoviš još i 1000 puta to ne bu promijenilo da ti je ta argumentacija bezveze. Čim prije to shvatiš tim prije buš se mogel otvoriti za nove spoznaje. Dok to ne shvatiš rezistentan si na razmišljanja tipa kakvu poruku ostavljaš i da li ti je to cilj i namjera.