11.01.2010.
Preneseno sa portala Grad GoricaZdravko Lučić: „Prvo bi bila sugestija da se pismeni odgovori jednostavno uvrste u zapisnike, tako da budu na jednom mjestu. Mislim da bi to bilo dobro. Ja se sada neću osvrtati na ovaj pismeni odgovor, koji sam dobio, jer nisam zadovoljan. No, jedno bih pitanje pitao sukladno onom čime se ja na neki način bavim. Svi znamo, da u našem Gradu, zapravo u Hrvatskoj, samo je jedna utvrda napravljena koju je jedna zajednica napravila. To je Lukavec grad. I da dakako, nitko drugi tu nije sudjelovao nego ona i bio je ovakav kakav je sad, u 18. stoljeću. Dakle, nitko nije ništa ulagao i onda kada je to oduzeto 1947. sve skupa kakvo je onda bilo ružno vrijeme, sada je došlo lijepo kada se vraća, mislim da nema nikakvog razloga, sukladno tome, da se pokaže volja za povratom. Mislim da bi bilo dobro da se razmisli o tome, kao što je Izvršno vijeće Grada Zagreba odlučilo da daje na upotrebu Lukavec grad Plemenitoj opčini turopoljskoj 1993. da nešto u tom smislu napravi i Grad. Pa ja pitam gradonačelnika da li mu je takva misao i takvo razmišljanje strano ili blisko?
Goran Beus Richembergh: „Hvala lijepo, gradonačelnik Barišić, izvolite!“
Gradonačelnik Dražen Barišić: „Ne bih želio prejudicirati neke stvari ali ću reći što je sad trenutno sa Starim gradom Lukavcem“
Goran Beus Richembergh: „Molim vijećniče, komentirat ćete kada vam gradonačelnik odgovori!“
Gradonačelnik Dražen Barišić: „Ugovor o koncesiji je raskinut putem javnog bilježnika radi neplaćanja koncesijske naknade utvrđene Ugovorom.“
Goran Beus Richembergh: „Vijećniče Lučiću, molim vas, komentirat ćete naknadno!“
Gradonačelnik Dražen Barišić: „Dugovanje u trenutku raskida Ugovora iznosilo je cca 13.000,00 kn, a inicirano je nekoliko sastanaka radi pokušaja dogovora i mirnog rješenja nastalog dugovanja, koji su ostali bezuspješni. To sam vam rekao zbog toga što je potrebno da svaki građanin Grada Velike Gorice zna što je trenutno sa Starim Gradom Lukavcem. Zbog toga i zbog onoga što je rekao uvaženi vijećnik Lučić, a i zbog toga što je to na neki način sinonim Grada Velike Gorice i o tom povijesnom objektu itekako se trebamo brinuti. Pozitivno razmišljam, pitali ste me kako razmišljam, pozitivno razmišljam o Starom Gradu Lukavcu ali mislim da je tome potrebna temeljitija priprema kako bi u budućnosti mogli donijeti i prosuditi kome i pod kojim uvjetima i na koji način ćemo dati na korištenje Stari Grad Lukavec. Doista, u ono vrijeme kada je on građen nije bilo puno, da to tako kažem, oblika društvenih zajednica, odnosno legalnih mogućnosti i na legalan način da neke udruge ili netko drugi gradi takav objekat. Poznato je tko ga je gradio, međutim danas je društvo puno šire, sastavljeno od puno udruga i svaka od udruga, vjerujem da bi većina udruga aplicirala na Stari Grad Lukavec, i tu treba pomiriti mnoge te udruge. Zato predlažem da tome prionemo detaljnije i temeljitije i da uvažimo sve one potrebne informacije, i one povijesne, i ove sadašnje, i da onda sa jednim drugačijim pristupom da vidimo i donesemo odluku što ćemo sa Starim Gradom Lukavcem. Ne samo s njim, ima takvih objekata više. I to nećemo riješiti samo tako i to nećemo riješiti na taj način da će gradonačelnik uzeti ključeve dati nekome i potpisati revers. Ne, to sigurno neće! Jer ne samo ja, kao gradonačelnik ili moj prethodnik, mi smo bili gradonačelnici Grada Velike Gorice i svih građana, a ne samo nekih skupina.“
Goran Beus Richembergh: „Hvala lijepo, vijećnik Zdravko Lučić.“
Zdravko Lučić: „Gospodine gradonačelniče, budući da vam nitko ne šapće pa možete sada i mene gledati, kako bi rekao Štef Kos. Ja znam kada izađem ovdje i kaj pitam! Iz mene ne treba delati bedaka i odgovarati mi ono kaj ne pitam! I nikakve propagandne trikove ovdje ne treba izvoditi! Dakle, nezadovoljan sam time jer sam pitao da li ste vi skloni tome da se to vrati onima koji su to radili? Ili nisi? Dakle, ja smatram da nisi! Samo sam htio da to javno kažeš! A ovo da ćemo raspolagati s nečim što nije pripadalo našim pređima, to je bahatost političke vlasti koja je izgubila svoje temelje plemenite volje naroda.“
http://www.zemljisne-zajednice.hr/vijesti16.html-
21.01.2010.
Sastanak čelništva POT-a i Urbaraca Na sastanku održanom u prostorijama POT-a dogovorene su smjernice o daljem radu i zajedničkim akcijama na temu povrata imovine ZZ.
Stav obje strane je da se nikada neče stati sa potraživanjem povrata nepravedno oduzete imovine, a u toj borbi če biti upotrjebljena sva zakonski dopuštena sredstva, te dogovoreno izdavanje novog broja glasila udruge zemljišnih zajednica hrvatske Zajedničar.
Sa strane urbaraca sastanku su prisustvovali predsjednik Stjepan Rakarec, te članovi Zlatko Rovišan i Miljenko Črnjak
Na kraju članovi POT-a poklonili su urbarcima flašice sa pravom turopoljskom svinskom mašču.
http://www.zemljisne-zajednice.hr/vijesti17.html