-To je schlager kao onaj sto je tepao pa na Vlasicu u sred noci kaze :
Jel ima ko batejicu?....svi cute...
jel ima ko batejicu matej vam *...cute...
alooo imal ko batejicu...skoci jedan....
* ti majku i baterijsku lampu u sred noci,koji ce ti *.....
ma ispo mi osigujac iz bombe pa da nadjem...
..kad je sve nagrnulo na vrata....-meni se od tih gluposti iz rata najvise urezalo kad se dvojica umalo ne pobise na vlasicu ...kasna jesen 1994,gore neka linija prema blatnici i javorku,najblize naseljeno mjesto koricani na 20 kilometara,zveka,noc i pocinju nih dvojica razgovor,jedan iz moje jedinice i jedan iz druge krajiske,otprilke ista generacija..
-koju si skolu zavrsio?
-gradjevinsku,ti?
-i ja,jbt,ko ti je bio razrednik?
-taj i taj,Xy...
-hmmm,ne znam ga,meni bio XY
-hmm,ja ne znam toga..
-ko ti je predavao,ovaj predmet onaj...
i tako,ovaj ne zna nijednog profesora,ni ovaj drugi...
-zajebavaj ti nekoga drugog,seljacino jedna,ti si zavrsio moj *!
-ko je seljacina,* ti oca u usta nepismena!
vidimo mi,bice belaja,zivci rade,oruzje je tu,skocimo izmedju njih....
nakon pola sata se ispostavilo da je ovaj zavrsio gradjevinsku u banjaluci,a ovaj u prijedoru
-Ima jedna blesava priča iz rata vezana za tenkove: ukopali se naši kraj ceste sa dvije 55ice i drže položaj kako to dolikuje jel, sve sa kamuflažom, kad jedan dan nešto cetom tutnji, grmi, sve se trese ide prema njima...ovi neiskusni mamlazi uhvatili krivinu, kontaju grdna sila ide prema njima, kad ono traktor zakačio brnaču i struže li struže po cesti sveta zemlja gori :lol: Zavaravali muslimani naše da ide grdna sila...e kad su naši došli sebi od čuđenja, bile su "vatrene ulice"...
-ja nemam godina, ali otac mi je bio u 16. krajiskoj pa onda u u 65. zastitnom motorizovanom puku...
pricao je da su negdje u okolini pakraca (cini mi se '91) igrali fudbal sa hrvatskim vojnicima...
-...negdje,nakon dva mjeseca rata,dosao nama u zapadnu slavoniju,u kosovac kod okucana,neki pukovnik iz komande korpusa,za vrijeme jednog od onih primirja....jedan od onih bezbroj,koji su 50 godina imali sve moguce privilegije,momentalno zaposlenje,odmah stan,sjajnu platu,cak i prodavnice gdje su jeftinije kupovali,kojima je mlada vojska cistila i cizme,koji su imali i svoja odmaralista basko polje,kupare i jos milion stvari i sve to da bi jednog dana branili onu drzavu ako zatreba...ali oni je naravno nisu branili,gurnuli su ove nize cinove na front,ili rezervne oficire,a njih ste cijeli rat mogli vidjati na semaforu kako idu na posao u komandu korpusa gdje su pukovnici radili poslove raznoraznih referenata,poslove koje moze bilo koja zena da radi...
elem,dosao nama neki takav tipus da drzi predavanje "sta se u ovom ratu bolje pokazalo,koji tenk,koja puska,koje protivoklopno oruzje od kojeg",prvi put presao most na savi uz obezbjedjenje kao da dolazi general uzelac,vukovic ili talic (ne znam ko je bio tad komandant),i usred njegovog objasnjavanja
"sta se bolje pokazalo',ustane jedan baja i kaze "druze pukovnice,u ovom ratu se jedino pokazalo da se vise isplati okrenuti prase nego jagnje,jer je kaloricnije,i mnogo vise ljudi se moze najesti,a i mnogo je rentabilnije kupiti tri flase konjaka nego gajbu piva" ovaj se poklopi po usima,rijec vise nije progovorio i laganini za BL,zeni pod suknju,hahhahahha
-Ma bilo je takvih jedinica....i neka je....trebale su nam i takve.Obicno su to bile neke lake brigade i radnciki bataljoni ili dijelovi drugih jedinica koje su se dugo zadrzale na jednom mjestu pa cijele dnevne boravke izgradili na liniji.
I neka ih je bilo....sto puta nam je teze padalo linijasiti par dana nego ici u borbu.U borbi pazis,koncentrisan si.....a na liniji popusti paznja,opustis se i ode glava bezveze.
Ponekad smo sa takvim jedinicama imali problema,ljutili se na nas.Sta ste ovde dosli da ih cackate,ne diramo mi njih ne diraju oni nas.
Ili nece da se pomjere naprijed na noosvojene polozaje.Vi osvojili vi sad lezite i cuvajte ludo vrijeme jos ludji rat....
-sa tog pokusaja uzimanja drervente 2.maja je ostala 'anegdota" kad je,mislim janko kantar iz vp,davao podrsku minobacacima,ali jako neprecizno pa je vise tukao po nasim ljudima koji su poceli preko motorole zapomagat "recite janku da ne treba podrska"
-kantar ni pcele ne moze drzati kako treba....istina je za minobacace....isto se ponovilo na Kolibama....
-gore na slici ima vozac po nadimku Banana,i tad i sad ima samo jedan jedini zub u glavi.....donio sam mu cetkicu za zube na Kulinu iz Dervente i 80 nas gledalo kako pere taj jedan zub
a kad spominjes hranu....u Garevcu kod Modrice smo nasli skladiste Njemacke hrane za Hr vojsku.....prvi put vidjeli hrenovke u konzervi,neko nam rekao da se to ne kuha....usrali se svi od reda a pojeli brat bratu svaki po 20 komada...
http://www.banjalukaforum.com/viewtopic.php?f=77&t=61051&start=160