Gradsko vijeće: Pohvale gradskim ustanovama; Barbara Grđan Odrčić nova ravnateljica POU 16.06.2011.
17. sjednica Gradskog vijeća Grada velike Gorice protegla se na dva dana. Započela je jučer u 16 sati, a završila danas u ranim jutarnjim satima.
Sjednica Vijeća dva puta se prekidala zbog tiskovnih konfenecija oporbene koalicije, a bila je prekinuta i tijekom svečanog otvaranje Sportskih igara mladih.
Na sjednici su predstavljena izvješća o radu gradskih ustanova. Vijećnici su izrazili zadovoljstvo njihovim radom, tako da su sva izvješća prihvatili jednoglasno. Posebne pohvale upućene su Javnoj vatrogasnoj postrojbi Velike Gorice, zbog njezina velikog doprinosa tijekom rujanske poplave prošle godine.
Za razliku od izvješća ustanova, izvješća o poslovanju gradskih trgovačkih društava podijelila su vijećnike. Vijećnici oporbene koalicije nisu bili zadovoljni formom i sadržajem dostavljenih izvješća, te ih nisu ni podržali.
Na sjednici su imenovane i ravnateljice dječjih vrtića “Lojtrica” i “Žirek”, Ljuba Brnadić i Sandra Crnić, dok je novom ravnateljicom Pučkog otvorenog učilišta imenovana Barbara Grđan Odrčić.
http://www.gorica.hr/2011/06/gradsko-vijece-pohvale-gradskim-ustanovama-barbara-grdan-odrcic-nova-ravnateljica-pou/-
Sjednica Gradskog vijeća okončana skandalom Četvrtak, 16 Lipanj 2011 11:11
Beusu oduzeta riječ uz uvrede, HNS, SDP i HSLS napustili sjednicu
Jučerašnja maratonska 8-satna sjednica Gradskoga vijeća, završena iza ponoći, okončana je skandalom na posljednjoj točki dnevnoga reda kod imenovanja nove ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta.
Goran Beus Richembergh, koji je govorio u ime Kluba vijećnika HNS-a uvodno je podsjetio na 50-godišnju tradiciju i uspjehe Pučkog otvorenog učilišta te na dvije sjajne figure koje su POU vodile i ostavile značajnoga traga na kulturno-prosvjetnome planu - Cvitku Teskeri i Senki Bulić, kako bi istaknuo visoke kriterije koje bi morao zadovoljiti svaki kandidat za ravnateljsku dužnost nakon njih.
Kad je u trećoj minuti svoga izlaganja spomenuo sramotni skandal u kojemu je iz Velike Gorice zapravo otjerana bivša ravnateljica Senka Bulić grubo je prekinut.
Predsjednica Gradskoga vijeća Vesna Škare Ožbolt prekinula je Beusa pod izlikom da ne govori o temi na dnevnome redu a na zahtjev da mu se dozvoli nastaviti izlaganje oduzela mu je riječ. Beus je protestirao i tražio od predsjednice da prestane s nasiljem nad vijećnicima i sramoćenjem Gradskoga vijeća jer on govori upravo o temi koja je na dnevnome redu, uz grube uvrede predsjednice u najprostačkijemu maniru istjeran je s govornice.
Vijećnici HNS-a u znak protesta napustili su sjednicu, praćeni riječima predsjednice "vi ste nas sramotili 1991. godine u Beogradu", "idite", "odlazite već jednom" i "napustite dvoranu" a pridružili su im se i vijećnici SDP-a i HSLS-a nakon što je Vesna Fabijančić Križanić, predsjednica njihova Kluba vijećnika, protestirala zbog predsjedničinog ponašanja i ukazala na potpunu nekompetentnost predložene kandidatkinje Barbare Grđan Održić.
Farsa na Gradskome vijeću pokazala je svu bijedu vladajuće koalicije predvođene HDZ-om i DC-om koja je za ravnateljicu POU imenovala HDZ-ovu vijećnicu Grđan Odrčić, inače službenicu Ministarstva uprave bez ikakvih stručnih referenci i bez dana radnoga staža u djelatnostima kojima se bavi POU.
Pokazala je također i u što se pod predsjedanjem Vesne Škare Ožbolt pretvorilo Gradsko vijeće u Velikoj Gorici.
Skandalozan "program" nove ravnateljice sadrži 4 rijetko ispisane stranice s prepisanim zakonskim odredbama o pučkim otvorenim učilištima te 2 i pol stranice nemušto i općenito ispisanih floskula o ciljevima rada POU.
Ni jedne jedine riječi u tome "programu" nema o najvažnijim djelatnostima POU po kojima je uopće postalo poznato u Hrvatskoj i šire (primjerice o Galeriji "Galženica" i Sceni Gorica), također niti o kulturnim manifestacijama koje POU organizira, izdavačkoj orijentaciji zavičajnih tema (nova ravnateljica bi izdavala udžbenike za strukovne škole!), o prestižnoj likovnoj nagradi "Radoslav Putar" te književnoj nagradi "Albatros" koje dodjeljuje POU, o suradnji s Klubom 100 (kojemu je POU osnivač i vlasnik), o djelatnosti kina, o glazbenome programu, o programima za mlade, suradnji s drugim kulturnim ustanovama itd.
Nije ni čudo jer gospođa Grđan Odrčić o tome ne zna ništa.
POU je noćas formalno dobio novu ravnateljicu a Velika Gorica novi kulturni skandal u režiji Vesne Škare Ožbolt i HDZ-a.
http://www.hns-vg.com.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=320:sjednica-gradskog-vijea-okonana-skandalom&catid=1:latest-news-
Potvrđena ravnateljica POU16.06.2011.
...
- To je jedan od najvećih skandala u kulturnoj povijesti Grada da ravnateljica postane osoba koja nema nikakve predispozicije ni stručne reference za obavljanje tako važnih poslova. Njezin program je na šest i pol stranica. U tom se programu ne spominju najvažniji kulturni programi ni manifestacije koje Učilište radi ili bi trebalo pokrenuti. Nevjerojatno je da je Upravno vijeće Učilišta imalo snage stati iza jednog takvog programa - ispričao je Beus Richembergh.. Sličnog je mišljenja i predsjednica goričkog SDP-a Vesna Fabijančić Križanić, koja kaže kako potezi HDZ-a nikada ne iznenade do kraja.
- Jasno je da se instalira osoba koja će izvršavati zamisli vladajuće koalicije. Iako sam zagovornica mladih i ambicioznih ljudi, ali sve ima svoje granice, pa i ta ambicioznost. Ovo nije ništa osobno, već isključivo objektivno razmišljanje. Učilište je jedan veliki kolektiv koji na čelu treba osobu koja ima barem nekog iskustva u kulturi. Sada dolazi osoba koja ima četiri godine ukupnog staža, dvije godine u računovodstvu i toliko u odjelu za etiku. To nisu reference za nekoga tko mora odraditi ovakav posao. To je eklatantan primjer političke korupcije. Jer, netko tko drži predavanja o korupciji, a sebe stavlja u poziciju političke korupcije, mislim da apsolutno ne zaslužuje komentar-riječi su Fabijančić Križanić.
..
- Sigurno je da ću se najprije vrlo detaljno upoznati sa svime što je do sada napravljeno, od financijskih izvješća do detaljne papirologije. Moj je program priložen i svima vidljiv. Inače, svi dosadašnji programi ostaju i dalje isti, jedino bih stavila još malo naglasak na obrazovanje, da se ujednače kazališna i izdavačka djelatnost sa segmentom obrazovanja. Treba i dalje poticati i suradnju sa lokalnom zajednicom i Scenu Gorica još više približiti našim građanima. U svakom slučaju, ne bih bila tu da nemam hrabrosti i da ne znam što me čeka. Dakle, hrabrosti imam, odlučnosti imam i mislim da je to ono najbitnije- smatra nova ravnateljica Pučkog učilišta Barbara Grđan Odrčić.
...
- Jako sam ponosna na sve djelatnike u POU, jer bez njihova zalaganja ne bi bilo ni našeg uspjeha. Zadovoljni smo jer smo unatoč recesiji ipak uspjeli realizirati zacrtane programe. Bilo mi je zadovoljstvo biti na čelu ovakve ustanove. Novoj ravnateljici želim da dâ što više vjetra ovom Učilištu, u smislu poleta, entuzijazma i želje za radom i uspjehom. Želim joj da uspije u svom poslu - ovako se od funkcije v.d. ravnateljice Učilišta oprostila Snježana Špehar.
http://www.rvg.hr/index.php?id=4130